Основно училище в град Берковица
Основно меню

Второ демонстрационно обучение в 1. ОУ на тема "РОБОТИКА"

-
На 11 юни 2022 г. в Центъра по природни науки и предприемачество на Първо основно училище „Никола Йонков Вапцаров“, град Берковица, се проведе второто демонстрационно обучение от Националната програма на Министерство на образованието и науката „Бизнесът преподава“ на тема „РОБОТИКА“. Училището е едно от 122 yчилищa, в които спeциaлиcти зaпoзнaват дeцaтa c пpaĸтичecĸaтa пpилoжимocт нa тexнoлoгиитe пo изyчвaнитe oт тяx пpeдмeти. Цeлтa e yчeницитe дa бъдaт мoтивиpaни дa изyчaвaт пpoфecии и пpoфили в oблacттa нa пpeдпpиeмaчecтвoтo и ЅТЕМ ĸoмпeтeнтнocтитe. На събитието присъстваха ученици от IV, V и VI клас, клубът за работа по програма Еразъм+, представители на клуб “Lego роботика“, учители и съмишленици.
В рамките на два учебни часа представител на Дигитална академия „ОРАК Инженеринг“ запозна учениците с историята на роботиката, с приложението и в различните сфери на индустрията по света, както и приложението на роботиката в България. Учениците се включиха в оживена дискусия за това, че роботите са и ще продължават да бъдат приковаващи интереса на хората от информационното общество. И няма как да бъде по друг начин, тъй като в ежедневието си хората все повече разчитат на машините, за да вършат както мръсната, нежелана и трудна работа, така и високотехнологичната. Роботите вече участват във всички сфери на живота – образование, медицина, индустрия, авиация, туризъм, услуги. Очаква се развитието на роботиката през следващите години да продължи тази тенденция. Световната тенденция е и 47% от производството да бъде автоматизирано, а тези роботи трябва да бъдат управлявани, ремонтирани, програмирани.
Програмирането и компютърното моделиране учат на критично мислене, работа в екип, креативност и развиват въображението на учениците. Ето защо темата за роботиката ще бъде ключова и през следващата учебна година за училището – като част от STEM образованието, което ще се провежда в новоизградения STEM център „Трансформация“. Обучението по STEM e с огромен приоритет в съвременното образование. Основната му цел е да даде възможност на всички деца да се научат да програмират. Необходима е обаче и промяна в начина на преподаване. Тази необходимост се обуславя и от факта, че от началото на 21. век в съвременното общество настъпват големи промени. Независимо дали става дума за икономика или промишленост, социални въпроси или миграция, технологии или комуникации – тези радикални промени оказват влияние върху културния живот и науката, образованието и възпитанието. Именно те поставят високите изисквания към училищата и учителите. И на тези изисквания се стремят да отговорят преподавателите на Първо основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – град Берковица.