Основно училище в град Берковица
Основно меню

Последна мобилност по проект "Роботи на бъдещето" - К2 към програма Еразъм +, в Словения

-
От 22 до 26 май 2023 г. се състоя последната мобилност по проект „Robots of the future“ към програма Еразъм+, ключова дейност 2, където педагогическите специалисти на Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" – Берковица, участват с свои колеги от Италия, Словения, Турция и Португалия. Домакин на среща бе Детска градина „Jelka“ - град Любляна, Славения.
На 22 май екипите на страните гости бяха посрещнати от своите домакини с хляб и сол, хорът на учителите ги приветстваха с добре дошли с песен, а децата от Детската градина домакин – с танци. Директорът на детската градина – госпожа Петра Косар, презентира словенската образователна система, от което стана ясно, че децата в Словения посещават детското заведение от 11-месечна до 6-годишна възраст.
След това участниците редиха пъзел с логото на проекта за бързина, като групите се състезаваха, решавайки куиз въпроси с дигитални инструменти, свързани с темата на проекта. Те трябваше да търсят скритите из цялата детска градина отговори, единствено задавайки въпроси на децата. Българската група спечели първото място с дадени само верни отговори.
След обеда в градината участниците, придружени от гид, имаха възможността да разгледат града. Вечерята за добре дошли бе в ресторант с традиционна словенска кухня.
През втория ден на проекта (23 май) част от участниците посетиха една от петте сгради на детска градина Jelka, които са с едно административно управление. Те разгледаха оборудването в сградата, запознаха се с дневния режим на децата и се включиха в дейностите им – Лего игри, програмиране на роботи. Това, което впечатли изключително групата, е, че пространството в двора е така усвоено, че децата имат свободата да избират измежду различни занимания.
По същото време директорите и ръководителите на отделните екипи присъстваха на заключителната проектна конференция, на която гости бяха кметът на Любляна и министърът на цифровата трансформация на Словения – Емилия Стоименова Дух. Темите, върху които говориха, бяха „Смисленото използване на ИКТ в предучилищния период“, „Robofun – Използването на цифрови инструменти в групата Robolini“, „Кодиране без компютър“, „Шшш! Имаме план – създаване на анимационен филм“, „Представяне на дейности по роботика и астрономия“, „Роботът Лиза и лего роботите в детската градина“ и „Varčevalka Sijalka – Енергийна дидактична играчка“.
Йовка Данина – представител на българската група, презентира дейностите, с които са участвали в проекта учениците на Първо училище през изминалите три години.
През третия ден (24 май) се състоя последната среща на координаторите с оценка на проекта. След това групите посетиха и останалите филиали на детска градина Jelka, където гостуваше изложба Астрономия. Всички наблюдаваха дейностите в класната стая, като всеки един от участниците в мобилността имаше възможност да зададе въпрос и да се запознае отблизо с методите на работа в детското заведение. Това, което направи впечатление, е, че поради липса на пространство децата учат, играят, спят и се хранят в едно помещение. Приучват се от малки да прибират играчките си, да се хранят сами, да отсервират и почистват след себе си. На двора освен пространство за игра, има и кът, където се отглеждат зеленчуци и подправки и децата активно участват в процеса на засаждане и грижи за растенията. Имат и място за компост.
След вкусния обяд в детската градина, групите заминаха за известното езеро Блед, на чийто северен бряг се намира средновековният замък Блед, а в центъра му – остров с пет основни сгради, една от които е поклонническата църква „Успение на Пресвета Богородица“, украсена с останки от готически стенописи. Групите посетиха и град Радовлица, който се намира в близост до езерото и е известен с музеите си на пчеларството, на меденките и с Фестивала на шоколада.
Тази вечер бе и последна официална вечеря, на която директорът на Детски градини Jelka раздаде сертификати на всички участници.
Четвъртият ден (25 май) бе предвиден за посещение на Центъра за космически технологии Herman Potočnik Noordung – CENTER NOORDUNG, където групите, придружени от гид, разгледаха експозицията. Там бе организиран и workshop „Действие – Реакция“, където групите от петте държави трябваше да изработят ракети от подръчни материали, които трябваше да се състезават при изстрелването им.
Последва разходка до град Целе и посещение с екскурзовод на замъка Целе – изключително добре запазен и реставриран, с чудесна гледка отвисоко.
В последния ден от мобилността (26 май) групите посетиха пещерата Постойна, която е с дължина 20 км и дълбочина 115 м. Тя предлага най-дългия пещерен маршрут в света, който включва както пешеходна обиколка, така и обиколка с влакче.
Следващата спирка бе средновековният пещерен замък Предяма, която се гуши в полите на Алпите, и чието име в превод от словенски означава предпещерен град. Преди да се сбогуват, групите обядваха на открит пазар за гурме храни, където се предлага огромно разнообразие от местни храни и напитки.
Вечерта беше свободна за пазаруване, разходки по красивите улици на Любляна и снимки за спомен.