Основно училище в град Берковица
Основно меню

Четвърта мобилност по проект "Роботи на бъдещето" по програма Еразъм +

-
В периода от 19 до 25 март 2023 година се осъществи четвъртата мобилност по проект "Robots Of The Future" към програма Еразъм+, където педагогическите специалисти на Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" – Берковица, участват с свои колеги от Италия, Словения, Турция и Португалия. Домакин на среща бе Осмо училище „San Pio X” в град Фоджия, Италия.
Изключително емоционално бе посрещането в училището с хор от близо 100 ученици от началните класове, които пяха химна на Италия и химна на Европа. Запознаването продължи с тур из училището, което във всеки свой кът носеше посланията на проекта с табла, макети и апликационни материали, свързани с космоса и Слънчевата система. Гостите бяха приветствани от директора на училището, а хора на по-големите ученици, възхити присъстващите с виртуозните си изпълнения на популярната италианска песен Felicità и „Наздравица“, част от операта „Травиата“ на Верди, като просълзи не един и двама от гостите. Не по-малко вълнуващи бяха и танцьорите на училището, които представиха местен народен танц с всичката завладяваща емоция, на която бяха способни.
На кратката кафе-пауза с традиционните италиански сладки, всяка една група пя на своя език „Честит рожден ден“ за празнуващата този ден Хр. Атанасова. Посещението продължи с наблюдения на различни дейности в различни класове. Учениците демонстрираха своите познанията за Слънчевата система с представяне на планетите по предварително изработени макети. Учителите бяха въвлечени в изработването на различни модели, използвайки различни методи (работа с глинен диск и глинени форми, използване на електрическа верига за макет с истински светещ небосклон. Ученици и учители работеха рамо до рамо.
Следобед посещението продължи в училище Монтесори. Там бе демонстриран типичен за този вид училища метод чрез завладяване на вниманието и емоциите на учениците – с платно, сол, пясък, кристали, малки и големи топчета и с поглъщаща вниманието космическата приказка, бавно и постепенно бе създадена галактиката, а чрез поставянето на концентрични кръгове един в друг детето може да види своето място в нея.
Следващият ден започна с туристически тур в центъра на града с учители и група от ученици, които представяха различните забележителности – Площад Джордано (известен италиански композитор, чиито персонажи от различни негови опери образуват кръг от статуи, в чийто център е статуята на самия композитор), театъра, носещ неговото име, катедралата във Фоджия, Palazzo Dogana.
Следобедът бе представена презентация, показваща как работи италианската образователна система. А всяка от останалите групи представи свои презентации от работата по проекта в училищата партньори.
На третия ден бе организирана екскурзия до град Бари с посещение до най-известните исторически забележителности там, катедралата св. Николай, където се съхраняват мощите на светеца, и Планетариума – Астрономическа лаборатория в града. Оттам групата отпътува до Алберобелло – градът с уникална архитектура – малки бели слепени къщички с трули (коносовидни, куполни) покриви.
Четвъртият ден започна с посещение на астрономическото представяне „Чудесата на космоса“ – уъркшоп в шопингцентъра „Mongolfiera“. Там учениците от пети клас представиха макети на различните планети, като разказаха най-важното за всяка от тях. А в планетариума, разположен в Центъра, можеше да се види атрактивно астронимическо шоу. Събитието бе отбелязано от местната телевизия. Следобедът бе посветен на посещение на крайбрежния град Манфредония – забележителен със своята китност, типични морски храни и изобилие от вкусове на изключително вкусни сладоледи. В близост се намира и уникалната по рода си възстановка на римска базилика (метална мрежеста конструкция върху археологическите разкопки, които са нейна основа).
Последния ден посещението беше в Middle school “Ugo Foscolo” – училище без раница, където бе демонстрирано как работи новият метод на преподаване. Последва посещение в детска градина Монтесори – с наблюдение на дейностите в различни групи. Следобедът бе обявено закриването на мобилността, раздаване на сертификати за участие и размяна на подаръци за училищата.
Мобилността в Италия изпълни един от основните очаквани резултати от дейностите по проекта – учителите да обогатят своя опит, чрез който да развиват както собствения си творчески дух и новаторство, така и да провокират предприемаческите умения у ученици. Международното сътрудничество с колегията от различните държави води до повишаване на професионалните умения на преподавателите, а то от своя страна до провеждане на ефективно и съобразено с потребностите на учениците STEM образование, което със сигурност води до повишаване на качеството на преподаване в училище.