Основно училище в град Берковица
Основно меню

Участие на наши ученици в урок по анимация с Българската асоциация на независимите художници и аниматори "Пройко Пройков" и НЧ "Иван Вазов - 1872", Берковица

-
В две последователни срещи учениците от първи и от пети клас на Първо основно училище участваха в събитието, организирано от Българската асоциация на независимите художници и аниматори „Пройко Пройков“ и НЧ „Иван Вазов – 1872“, Берковица – Изкуство за деца!
Учениците се срещнаха с Надежда Славова – художник, аниматор, продуцент и Директор на Международния фестивал на анимационните филми „Златен кукер – София“, Председател на Българската асоциация на независимите художници аниматори „Пройко Пройков“ и създател на първото анимационно студио и рекламна агенция, автор на „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко“ и на любимите от миналото анимации „Лека нощ деца!“. Срещнаха се и с нейния партньор в сесията и колега – Златин Кармашиков – художник аниматор, който има своя работилница за кукли. Той демонстрира пред учениците целия път на изготвяне на анимационния филм – от скицата и изработката на кукли до заснемането с мобилен телефон. За час и половина пред малчуганите се разкри магията на движещите се кукли, влязоха в работилницата и видяха как с тел, картон и магнити, могат да изработят скелета на всичко, което си пожелаят.
Учениците имаха възможността да видят и някои от най-популярните детски анимационни филми от златния фонд на българската телевизия и запознаха се с едни от най-качествените приложения за изготвяне на анимационни филми. Рисуваха любими свои анимационни герои. Изготвиха изложба от направените рисунки.
Най-добрите получиха обещанието на Надежда Славова да ги подкрепи в пътя им на художници.
Участието в урока е част от дейностите по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, по която училището работи.