Основно училище в град Берковица
Основно меню

Среща с майстора на най-късия разказ в българската литература - големия Деян Енев

-
Среща с "нечуван" отдавна притаен дъх се състоя в библиотеката на Първо основно училище „Н. Й. Вапцаров“. Тя бе инициирана във връзка с НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“, по която училището работи, и обещаваше разговор с Деян Енев – едно от най-големите имена в съвременната българска проза, майстор на най-късия разказ в българската литература, великолепен художник на словото, рисуващ с думи дребния детайл, импресионист на делника, познат на мнозина като автора на „Бабата, която хранеше котките“ (един от текстовете за НВО – VII клас) и като лауреат на първата Националната литературна награда „Йордан Радичков“ – Берковица.
И макар учениците от VI и VII клас, с които бе срещата, да бяха чели някои от разказите му и да имаха своите въпроси към него, опиянението от големия човек пред тях, докосването до неговия мир, ги превърна в тихи, целите в слух малки слушатели-читатели. Те слушаха омайващия тон на автора, който говори за смисъла и силата на четенето, за късия разказ, за богатството на езика и света, който книгите създават, за героите на обикновения ден, които се превръщат в персонажи, за малкия детайл, който казва много.
Срещата бе вълнуваща и за гостуващите на училището десетокласници от ЛПГ – Берковица, с преподаватели по БЕЛ – Д. Атанасова и Г. Атанасов. Деян Енев, който през 2021 г. бе част от журито във второто издание на Националната литературна награда „Й. Радичков“, подчерта важното място на конкурса в културния живот на четящото общество, обеща да изпрати свои книги за фонда на библиотека в училището и призова отново младите да четат, много да четат.