Основно училище в град Берковица
Основно меню

Интересно пътешествие с Нобел и неговия автор - Вяра Тимчева, с изходна точка - библиотеката на Първо училище

-
Вълнуващо пътешествие с Нобел и неговия автор – Вяра Тимчева, с изходна точка - библиотеката на Първо училище
Вълнуваща среща се състоя в библиотеката на Първо основно училище. Учениците от трети и пети клас се срещнаха с Вяра Тимчева – писател, полиглот, пътешественик, журналист, автор на книгата за деца „Нобел, или околосветското пътешествие на един полярен мечок“.
Вяра е родена в Берковица, завършва езикова гимназия във Враца, учи журналистика в СУ, литература и масова комуникация в Бордо, Франция, пише на български и френски, пътешества.
Срещата бе планирана като дейност от НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“, по която училището работи, но далеч надхвърли очакванията на всички участващи в нея. Чрез Google Meet между Люксембург и библиотеката на Първо училище остана само един екран разстояние. И третокласници, и петокласници вече се бяха запознали както с пътя на Вяра от Берковица до широкия свят, така и с приключенията на полярния мечок Нобел, тръгнал да търси своя брат близнак. Затова и въпросите на учениците следваха един след друг и всеки бързаше да разбере и още, и още. Помага ли преводачеството на писането? Как се роди Нобел? Ще има ли продължение книгата? – бяха само част от въпросите, които те зададоха. А самата Вяра писа: „Искам да кажа, че ми беше много приятно и на мен самата, че децата бяха много умни и будни, и че въпросите, които те ми задаваха, бяха по-интересни от тези, които обикновено ми задават възрастните. Така че – благодаря много за организацията на това хубаво събитие, в което се радвам, че участвах!“. На предложението на организаторите на събитието да бъде изплатен хонорар, Вяра пожела вместо това да бъде организиран конкурс за есе, викторина или друго и с парите да се купят екземпляри от „Нобел“, които да бъдат подарени на спечелилите деца. Вяра получи домашно от децата – да им напише „кратък“ списък с книги, които всяко дете трябва да прочете, а те пък получиха обещание, че ще се срещнат отново, когато бъде готово продължението на пътешествието на Нобел.